Blond schaapje vs. de zakenman

Ik ben een blond schaapje. Een blond schaapje in de zakenwereld. Een slim en capabel blond schaapje, dat wel. Maar zakenmannen hebben blijkbaar maar plaats voor twee woorden in hun hoofd waardoor ze de woorden slim en capabel meestal vergeten. Een blond schaapje dus. En zo behandelen ze me. Des te leuker is het dan elke keer weer om ze te verbazen. Om ze perplex te doen staan van de slimme opmerkingen die een blond schaapje kan blaten. Maar die verbazing laten ze zelden blijken. Ze willen niet toegeven dat een vrouw, een blonde vrouw, slim of zelfs slimmer kan zijn dan zijzelf. Dus nemen ze een arrogante houding aan. Maar ik weet dat dit angst is. Angst voor de blonde schaapjes die hun koninkrijk zullen veroveren. Ze weten dat we eraan komen. Dat hun tijdperk voorbij is. En ja ze hebben nu nog een voorsprong. Een voorsprong bestaande uit ervaring en bewezen succes, maar met kleine stapjes voelen ze ons naderen. En waar we de strijd op dit moment in het bedrijfsleven nog niet altijd weten te winnen, zorgen we ervoor dat we dat op alle andere aspecten wel doen. Daarom neem ik je mee naar het station.

Het perron. Het is 7 uur ‘s ochtends. Hij loopt recht op me af. Met zelfverzekerde pas en zijn koffer strak in de hand. Hij straalt autoriteit uit, ik straal jonge onbevangenheid uit. We kijken elkaar aan. Ik zie een flikkering van angst in zijn ogen, hij ziet een flinke dosis strijdlust in de mijne. Langs ons staat de trein klaar voor vertrek. We moeten er allebei in. Ik versnel mijn pas en glip vlak voor zijn neus de trein in. Ha, het staat 1-0 voor mij. Achter me aan loopt hij de trein in. Ik neem plaats in een lege vierzits en hij komt  tegenover me zitten. Zijn blik weer strak op me. Ik ga rechtop zitten en druk mijn schouders naar achteren. Hij laat zijn koffer uit zijn handen glippen. Angst? Ik denk het.
Mijn telefoon gaat en ik neem op: ‘Hallo?’ Ik hoor niets. ‘Hallo?’ Een beetje geruis, maar verder nog steeds niets. ‘Hallo?’ Hmm, een broekzakgesprek. Niet veel later gaat zijn telefoon. ‘Wat? Maar dat is fantastisch! Ik wist dat ze zouden toehappen! Wanneer tekenen ze?’ Overduidelijk een goede deal. Punt voor hem, het staat 1-1 gelijk. Ondertussen rijdt de trein rustig verder en wordt het met elke halte drukker. Er komt een redelijk grote vrouw onze kant op lopen. Niet naast mij komen zitten, niet naast mij komen zitten. En ik weet dat de zakenman hetzelfde denkt. Ze loopt de stoel naast mij voorbij en gaat naast hem zitten. 2-1 voor mij. Ik grijns naar hem. Hij knijpt gefrustreerd zijn lege koffiebekertje fijn in zijn hand. De vrouw die naast hem plaats heeft gevonden leest de Metro. Ik ben mijn boek vergeten dus hoop eigenlijk dat ik een kans op de Metro maak wanneer zij hem uit heeft. Ik ga verveeld om me heen kijken in de hoop dat het haar opvalt. Helaas valt het de zakenman op. Hij grijpt meteen zijn kans. ‘Mag ik misschien die Metro wanneer je hem uit hebt?’ Grrrr. Het staat weer gelijk met 2-2.
Tijd voor de finale. De trein mindert vaart en we rijden het eindstation binnen. We staan allebei op en snellen naar buiten. Haastig. Ik merk dat hij net als ik de kant van het busstation oploopt. Zoals altijd zit de bus, die iedereen moet hebben, overvol. De buschauffeur maakt aanstalten om te vertrekken. We beginnen te sprinten, zij aan zij. Precies tegelijk zijn we bij de deur van de bus. ‘Kunnen we nog mee?’ vragen we in koor. ‘Helaas, ik zit helemaal vol.’ ‘Alstublieft? U kunt er toch nog wel twee bij hebben?’ smeken we.  ‘Nou vooruit, eentje dan! Sorry man, maar je weet het, vrouwen eerst! Helemaal blonde vrouwen. Daar kan ik toch geen nee tegen zeggen?’ Snel glip ik naar binnen. 3-2 voor mij! Een dikke vette winst. We rijden weg en door het raam zie ik de zakenman zijn koffer op de grond gooien. Verloren zakt hij neer. Zijn hoofd gebogen. Hij weet dat ik deze strijd gewonnen heb. En hij weet dat het niet lang meer zal duren voordat de blonde schaapjes ook de zakenwereld veroverd hebben.

Deel dit bericht:Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+

3 thoughts on “Blond schaapje vs. de zakenman

Reageren kan hier!