Werkt het cheerleader effect ook bij mannen?

Kennen jullie het cheerleader effect? Het is het effect dat losse individuen in een groep aantrekkelijker worden bevonden dan wanneer ze zich niet in een groep bevinden. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Nou gelden de gedane onderzoeken voornamelijk voor vrouwen. Er wordt ook wel eens beweerd dat het effect ook geldt voor mannen. Maar ik heb daar mijn twijfels over. Mannen willen namelijk nogal eens bijzonder gedrag vertonen wanneer ze zich in een groep bevinden. En ik denk dat dit gedrag sterker is dan de bewijzen van het cheerleader effect. Kijk maar eens naar onderstaande. Dit zijn naar mijn mening de vier verschillende types mannen in groepsverband. Bepaal voor jezelf. Werkt het cheerleader effect bij mannen? Zijn mannen in een groep aantrekkelijker dan wanneer ze zich niet in een groep bevinden?

  • De holbewoner. Zet deze mannen in een groep en ze gedragen zich alsof ze uit een tijd komen waarin hun enige eigendommen een hut, een omslagdoekje en een speer zijn. Ze verlagen hun stem en stoten oerkreten uit. Wanneer één van de mannen een baard laat staan, laat iedereen uit de groep een baard staan. Wanneer één man met ontbloot bovenlichaam rondloopt doen ze het allemaal. Uiteraard met veel haar. Ze zijn met weinig tevreden en willen vooral in hun primaire behoeftes voldoen; veel vlees eten.
  • Het kind. Deze mannen worden spontaan 20 jaar jonger wanneer je ze bij elkaar zet. Plaats ze in een rondje, geef ze een bal en ze zijn uren zoet. Ze maken veel lawaai en gedragen zich aanstellerig. Waar de holbewoners een lage stem opzetten zijn de stemmen van deze mannen door kinderlijk enthousiasme verrassend hoog.
  • De gewelddadige. Deze mannen willen in een groep vooral stoeien. Dit is de groep die bij hetzelfde balspel als hierboven niet leuk aan het spelen is maar vooral bezig is met wie de meeste tackles maakt. Daarnaast zijn ze niet vies van iets te harde schouderduwen en ‘borst-bumps’.
  • Het haantje. Deze mannen zijn in een groep alleen maar bezig met ‘de beste zijn’. Ze willen imponeren en zijn voortdurend verwikkeld in een strijd om de titel ‘haantje van de dag’. Ze zetten hun veren op en bekogelen elkaar in overtreffende trap met sterke verhalen.

Mijn conclusie: Het cheerleader effect geldt niet voor mannen. Tenzij je respectievelijk een sandaaldragende natuurfreak, een pedofiel, een masochist of een wanhopige hen bent.

Deel dit bericht:Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+

One thought on “Werkt het cheerleader effect ook bij mannen?

Reageren kan hier!