2014-05-Life-of-pix-street-city-crosswalk

Gangsterrap in de bibliotheek

Soms vind ik het lekker om in de bibliotheek te zitten. Met een kopje koffie en een tijdschrift. Of om gewoon een beetje mensen te kijken. De afgelopen paar keer trof ik steeds hetzelfde koppel aan. Een bijzonder duo. De één met een wijd afzakkende broek, sportschoenen en een pet. In de huidige wereld ook wel ‘gangster’ genoemd. De ander netjes en braaf gekleed met de uitstraling van een schoolmeester die alles beter weet. Eigenlijk twee tegenpolen dus. Wat brengt ze dan samen hier? Wat doet een ‘gangster’ überhaupt in een bibliotheek? Hij lijkt in ieder geval volkomen op zijn gemak. Hij zit achter de computer met een koptelefoon op video’s te bekijken van Amerikaanse rappers. Hij deint zachtjes mee met zijn hoofd. De schoolmeester zit een paar meter verderop. Zijn benen over elkaar geslagen en in zijn handen een kunstboek. Hij kijkt er heel wijs en interessant bij. Maar waarom zijn deze twee mannen hier toch elke keer weer, dag in dag uit? Ik hoor al verschillende ideeën in jullie hoofd omhoog schieten. Ze zijn werkloos, ze ontvluchten hun vreselijke vrouw (vooral gedacht door de mannen onder jullie)…etc.

Maar jullie zien het verkeerd. Leren jullie het dan niet? Jullie zijn een stel brilloze ketters! Jullie moeten het positieve erachter zoeken. Jullie moeten het leven zien met een vleugje roze. Ik zal jullie helpen.
Twee mannen, overdag in de bibliotheek. Dat werkloze, daar geef ik jullie gelijk in. Maar niet zomaar werkloos. Nee. Dit zijn twee mannen die hun baan hebben opgezegd om hun droom na te jagen. Het is toch duidelijk dat de ‘gangster’ en zijn meedeinende hoofd het liefst zelf op YouTube bekeken worden? Dat hij wil optreden voor volle zalen? Voor fans die meezingen met zijn zelfgemaakte raps? Hij is hier in de bibliotheek inspiratie aan het op doen, aan het leren, raps aan het creëren. Alles voor zijn grote droom: Amerika veroveren en de nieuwe Tupac worden.
En de schoolmeester? Die was alle zeurende kinderen zat. Hij nam ze mee naar musea om ze wat bij te brengen over kunst. Maar het enige wat ze wilden weten was hoe laat ze weer thuis zouden zijn. Hij kon er niet meer tegen. Hij wilde zo graag met kunst bezig zijn en mensen hier wat over leren. Hij leest nu kunstboeken om voldoende kennis op te doen om écht geïnteresseerde mensen om zich heen te hebben. Zijn grote droom is rondleider worden in een museum. Wat zou hij graag beginnen in het Rijksmuseum, om vandaar uit door te groeien naar het Louvre en daarna het Uffizi met de Venussen van Botticelli. Daar mag hij wijs en interessant kijken. Want daar is hij dat.

Dat is toch prachtig? Alles opgeven om je droom na te jagen? Elke dag in de bibliotheek zitten om er keihard voor te werken?
Vol ontzag blijf ik ze het komende uur een beetje in de gaten houden. Totdat de ‘gangster’ zijn computer afsluit en opstaat.
‘Nou, ik heb weer lekker clips met halfnaakte vrouwen lopen bekijken. Heb jij in dat suffe boek nog een plaatje kunnen vinden voor de pubquiz vanavond?’

Hmm. Misschien is het binnenkort toch tijd voor nieuwe glazen.

Nouja.

Toch leuk dat ze hier samen zijn.

Deel dit bericht:Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+

Reageren kan hier!